Wednesday, March 12, 2014

DigitalGlobe (TOMNOD) melancarkan carian crowdsource untuk orang ramai membantu mencari pesawat MH370DigitalGlobe membolehkan orang ramai mendaftar untuk mengimbas dan menandakan imej lebih daripada 1,200 batu persegi laut untuk apa-apa tanda bukti yang boleh membantu mengesan Malaysia Airlines 777 (MH370).

Berpangkalan di Longmont syarikat pengimejan muka bumi ini menggerahkan perkhidmatan First Look pada hari Ahad , mengarahkan dua daripada lima satelit untuk menagkap gambar kawasan di sekitar Teluk Thailand, di mana penyiasat mensyaki pesawat itu mungkin telah terhempas, dan kemudian mengaktifkan platform Crowdsourcing , Tomnod , pada petang Isnin .

Penerbangan MH370 , dengan 239 orang di atas kapal, hilang semasa dalam perjalanan ke Beijing dari Kuala Lumpur. Pesawat hilang ini terus membingungkan penyiasat dari seluruh dunia tiga hari kemudian.

" Jika ada sesuatu untuk dilihat di permukaan ( air ), kami akan melihatnya. Tetapi persoalannya ialah adakah kita mencari di kawasan yang betul ," kata Luke Barrington , pengurus kanan DigitalGlobe.

Kerana setiap teori baru membawa kepada jalan buntu, jadi syarikat itumerancang pelan tindakannya berdasarkan dari laporan kerajaan Malaysia.

DigitalGlobe mengaktifkan FirstLook - yang digunakan oleh agensi-agensi bantuan kecemasan dalam bencana alam , krisis bencana buatan manusia dan senario kepentingan manusia - kira-kira dua kali seminggu, manakala Tomnod digunakan lebih terperinci dan atas sebab-sebab yang berbeza , kata Barrington.

Dalam Isnin petang jam pertama , Peta Tomnod ini mempunyai 60,000 paparan halaman dengan lebih daripada seribu tag. Sepuluh minit kemudian, yang meningkat kepada hampir 2,000.

Barrington berkata orang ramai sebenarnya boleh mengarahkan syarikat ini pada krisis tertentu , meminta mereka untuk menggunakan Tomnod .

" Orang-orang yang datang ke Tomnod sangat bermotivasi untuk menyelesaikan masalah, " kata Barrington. "Saya boleh katakan kita akan mempunyai sehingga 10,000 penyumbang pada satu ini . "

DigitalGlobe bukan satu-satunya syarikat pengimejan muka bumi yang mampu memberikan imej resolusi tinggi, tetapi boleh dikatakan yang pertama dalam industri AS .

Anda boleh membatu pencarian pesawat MH370 melalui link Tomnod.com