Friday, December 13, 2013

Alat Penjimat Elektrik? Adakah Benar atau satu penipuan?

Adakah benar power saver ini boleh menjimatkan penggunaa elektrik dirumah atau tidak?
Dari gambar di atas jenama apa yang saudara dan saudari sanggup beli, sehingga ada diantaranya mencecah ratusan dan ada juga yang beribu ringgit. Hanya kerana untuk menjimatkan elektrik di rumah supaya boleh mengurangkan pembayaran kos elektrik dirumah.
Benar ke ini semua??? Ia terpulang kepada penilaian para pembaca semua. Ok mari saya selesaikan kekusutan yang ada dengan menceritakan serba sedikit berkaitan dengan bagaimana ia bekerja dan fungsinya dalam memainkan peranan sebagai menjimatkan bekalan elektrik di rumah.

Artikel ini adalah tentang bagaimana penjimat kuasa TIDAK berfungsi, tetapi lebih lanjut mengenai mengapa penjimat kuasa "Tidak Berfungsi".
**Untuk memahami bagaimana ia tidak berfungsi, kita perlu memahami bagaimana ia berfungsi. Memahami Power Saver Penipuan secara terperinci.


Bukan tujuan saya memburuk-burukkan produk mereka, tetapi bila para pembaca tahu apakah yang menjadi punca dan rahsianya, maka renungkanlah.
Satu alat penjimatan voltan rendah rumah baru-baru ini menerima banyak perhatian daripada kedua-dua pengguna dan pengeluar. Ia digunakan secara meluas di rumah-rumah kediaman untuk menjimatkan tenaga dan mengurangkan bil elektrik. Ia merupakan peranti kecil yang akan dipasang di mana-mana soket AC di rumah (berhampiran Meter Tenaga)Selain itu, beberapa syarikat mendakwa bahawapenyimpan kuasa mereka menjimatkan sehingga 25% ~ 40% tenaga. Hampir semua orang yang membeli penyimpan kuasa melakukannya untuk mengurangkan bil elektrik  
Apabila saya mula-mula dapat tahu tentang produk ini, saya agak terkejut sedikit mengenainya. Meter pengukur drop semasa serta-merta apabila kuasa ini gambar benda itu dihidupkan. Bahagian mengejutkan bukan tentang prestasi penjimatan tenaga, tetapi hakikat bahawa orang-orang perniagaan adalah benar-benar pintar.

Gambar peranti kuasa adalah satu penipuan. Tujuan mendedikasikan artikel ini adalah bagi saya untuk memaklumkan kepada mereka yang mempunyai keraguan dalam peranti, untuk memahami lebih lanjut mengenai penjimat kuasa dengan cara yang mudah dan eksperimen. Untuk membolehkan anda melihat lebih jelas bagaimana penipuan itu berfungsi, dan bagaimana anda boleh melihat penipuan.Dua perkara yang sama apabila penjimat kuasa diberikan kepada pengguna. Anda akan sentiasa dipersembahkan dengan ammeter panggilan instrumen (atau meter semasa). Alat-alat yang digunakan dalam demonstrasi itu adalah harta induktif. Ini adalah dua bahan utama yang akan membuat persembahan kelihatan meyakinkan pengguna yang terlatih bukan elektrik.
Ammeter berada di sana untuk menunjukkan bacaan arus elektrik yang mengalir melalui kabel kuasa yang disambungkan dari punca utama kepada perkakas operasi. Bacaan yang lebih tinggi semasa akan bermakna bahawa semasa yang lebih elektrik yang diambil daripada grid kuasa elektrik. Tiada trik ukuran ini, mereka adalah nyata. Sebab itu setiap kali apabila penjimat kuasa dihidupkan, anda dapat melihat penurunan segera dalam arus elektrik. Kebanyakan demonstrasi menggunakan ammeter pengapit. Meter adalah pengapit kepada sama ada kabel hidup atau neutral elektrik dan mampu untuk mengukur medan magnet sekitar kabel. Keamatan medan magnet adalah berkadar dengan arus yang mengalir melalui kabel, itulah sebabnya semasa boleh diukur. Meter pengapit adalah mudah untuk dipasang dan pelanggan mudah boleh diyakinkan kerana persediaan yang bersih dan tidak tersembunyi dari pandangan pengguna. 


Gambar pengapit-ammeter digunakan untuk mengukur arus yang mengalir melalui peralatan elektrik. Mengapit wayar hidup atau neutral kabel elektrik untuk mengukur arus yang mengalir.

Masalahnya terletak pada pengetahuan kejuruteraan yang pengguna tidak sedar tentangnya. Menunjukkan penggurangan semasa tidak bermakna bahawa penggunaan kuasa akan dikurangkan. Ramai orang akan cenderung untuk mengaitkan idea untuk penjimatan pada masa ini, untuk mengurangkan penggunaan tenaga elektrik. Konsep ini kelihatan agak tidak logik, tetapi ini adalah keadaan sebenar. Arus dan kuasa yang tidak berkaitan secara langsung. Penggunaan tenaga sebenar ditentukan oleh penggunaan watt, dan bukan nilai arus. Mereka boleh menjadi agak sukar untuk difahami dan saya akan memudahkan ia dengan tidak perlu pergi terlalu jauh ke dalam butir-butir teknikal sebenar.

Terdapat 3 jenis beban / peralatan yang grid elektrik akan dihantarkan kepada pengguna.Mereka ialah beban rintangan, induktif dan kapasitif. Induktif dan kapasitif secara teknikal tidak cekap kerana arus tambahan perlu diambil daripada grid elektrik untuk menyokong peralatan. Kita menyatakan ini beban reaktif ( load ). Dengan mengandaikan perkakas isi rumah yang menggunakan 100W kuasa. Tidak kira apa jenis beban (rintangan, induktif atau kapasitif) perkakas ini mungkin, penggunaan kuasa sebenar perkakas ini akan 100W. Ini bermakna penggunaan tenaga yang perlu kekal tanpa mengira sama beban.

Kebanyakan peralatan yang kita ada di rumah adalah sifat rintangan dan induktif.

Peralatan di rumah yang rintangan ( resistance ) dalam kebiasaan adalah,
- pemanas
- oven
- Mentol pijar

- seterika

Peralatan di rumah yang induktif ( induction ) dalam kebiasaan adalah,
- kipas
- peti sejuk
- panghawa dingin
- Mesin basuh
- Vakum
- Balast magnet lampu neon 


Contoh 1:

Bekalan Kuasa -----------------------------------------> 100W Peralatan rintangan
Mengalir 0.4A Arus


Jika beban 100W kini induktif atau kapasitif dalam kebiasaan, kita akan mengharapkan bacaan arus lebih daripada 0.4A. Ini adalah kerana apa-apa beban yang memerlukan arus yang lebih untuk menyokong beban. Beban induktif dan kapasitif adalah satu bentuk komponen penyimpanan tenaga untuk elektrik. Beban induktif 100W walaupun menarik lebih arus dari grid kuasa untuk mengisi tangki simpanan itu, ia tidak akan mengambil semua tenaga. Arus yang tidak digunakan akan mengalir kembali ke grid bekalan. Ini tambahan di dalam / keluar aliran arus adalah sebab untuk kenaikan arus yang akan diukur.

Contoh 2:

Bekalan Kuasa -----------------------------------------> 100W Peralatan induktif
Mengalir 0.6A Arus

Berapa banyak arus tambahan ini akan menjadi, ia akan bergantung kepada faktor kuasa. Faktor kuasa antara 0-1. Ia merupakan satu petunjuk jenis beban. Faktor kuasa maksimum 1.0 menunjukkan beban rintangan tulen akan mempunyai arus minimum. Satu faktor kuasa 0.0 menunjukkan beban kapasitif atau induktif tulen akan menghadapi arus maksimum. Mana-mana faktor kuasa membaca antara 0,0-1,0 bermakna bahawa beban adalah gabungan kedua-duanya. 


Berkaitan perkara faktor kuasa boleh diperbetulkan seperti yang ditunjukkan di bawah ..

Faktor kuasa 0.0 -------------------------- 1.0 -------------------- ------ 0.0
............ Induktif ------------------------ rintangan ------------ ------------ kapasitif

Contoh 1 adalah beban rintangan 0.4A 100W. Faktor kuasa pasti akan 1.0.

Contoh 2 adalah beban induktif 0.6A 100W. Faktor kuasa boleh katakan 0.5.

Beban yang terlalu banyak induktif dengan faktor 0.5A kuasa boleh diperbetulkan dengan memasang beban kaunter kapasitif selari. Beban kapasitif betul boleh menarik sehingga faktor kuasa kepada 1.0. Terlalu sedikit beban kapasitif didapati tidak akan menarik beban sepenuhnya kepada faktor kuasa yang seimbang 1.0. Sebaliknya, terlalu banyak beban didapati kapasitif akan membuat beban keseluruhan kapasitif adalah biasa dan dengan itu faktor kuasa juga akan menjadi lebih rendah daripada 1.0. Kunci untuk mencapai faktor kuasa 1.0 adalah dengan menggunakan keseimbangan beban yang betul. Mencapai faktor kuasa 1.0 akan mengurangkan penggunaan arus kepada minimum.

Penjimat kuasa sebenarnya komponen kemuatan ( kapasitor ) yang tulen dalam dengan tidak diketahui nilainya. Perkakas demonstrasi biasanya motor atau balast magnet lampu neon yang induktif adalah seperti biasa. Apabila perkakas induktif dihidupkan, arus yang diukur akan terdiri daripada aliran arus tambahan, oleh itu akan terdapat bacaan pada ukuran lebih tinggi. Apabila penjimat kuasa dihidupkan pada masa yang sama, beban walaupun seimbang dengan faktor kuasa lebih dekat kepada 1.0, oleh itu bacaan ukuran arus kini lebih rendah. Seolah hampir bacaan dapat dipadankan, rendah bacaan arus. Bacaan arus paling rendah berdasarkan watt seolah-olah ia adalah satu beban rintangan. Tetapi ia tidak mudah untuk menyamakan nilai kepada faktor kuasa sebenar 1.0 untuk pengguna biasa.

Seperti apa yang saya faham, penyedia perkhidmatan kuasa tidak mengenakan penggunaan ukuran arus, tetapi kuasa sebenar yang digunakan. Ia tidak akan adil jika pembekal bekalan mengenakan kita berdasarkan bacaan arus, kerana walaupun kita mungkin menarik penggunaan bacaan arus yang lebih tinggi, kita juga akan mengembalikan bahagian yang tidak digunaan kepada grid bekalan elektrik.

Untuk kilang dan industri, keadaan sedikit berbeza. Mereka akan dikenakan pada masa tambahan untuk beban reaktif . Kenapa ada perbezaan? Ini adalah kerana industri seharusnya mempunyai bacaan arus yang sangat tinggi daripada grid. Jika bacaan arus adalah tinggi, kabel untuk menyokong nilai arus yang tinggi telah menjadi tebal. Jika pengguna industri tidak membetulkan faktor kilang mereka, ia akan menyebabkan perbelanjaan kepada pihak pembekal perkhidmatan untuk meletakkan lebih banyak kabel untuk mereka. Bagi pengguna industri, mereka akan dikenakan berdasarkan kuasa sebenar dan kuasa reaktif yang mereka gunakan. Untuk pengguna rumah (demostik ) , penggunaan kita agak senang diramal dan tidak penting.Jadi, melainkan meter ukuran kuasa dan caj anda di kedua-dua kuasa sebenar dan reaktif, anda tidak akan perlu untuk membetulkan faktor kuasa untuk rumah anda sendiri. 


Arus tinggi menggunakan kabel tebal. Kabel yang tidak cukup tebal, akan menghasilkan haba. Ini adalah satu bentuk penyebab kehilangan effisen kepada kabel. Ini adalah juga disebabkan bagaimana fius keselamatan digunakan untuk kerja-kerja sistem elektrik. Fius akan membakar dirinya sendiri jika arus adalah terlalu tinggi.

Tetapi tidak bermakna bahawa kabel dari stesen kuasa akan sangat sangat tebal untuk menyokong seluruh penduduk? Ya, tetapi ada penyelesaian yang lain. Voltan dari stesen kuasa adalah sangat sangat tinggi. Memandangkan saiz kabel yang terhad, kita masih boleh memberikan kuasa yang lebih kepada penduduk dengan meningkatkan voltan. Kuasa adalah produk voltan dan arus. Dengan had dalam saiz kabel, maka arus boleh memberikan lebih banyak kuasa oleh peningkatan voltan. Itulah sebabnya mengapa anda sering dapat melihat elektrik sub-stesen di sekitar tempat kita. Ia adalah pengubah besar dalam yang meletak voltan yang sangat tinggi kepada voltan yang lebih rendah supaya boleh diagihkan kepada kita untuk digunakan. Terdapat banyak peringkat sub-stesen dari stesen kuasa sepanjang jalan sehingga sampai ke pengguna akhir.

Anda boleh berfikir seandainya sistem elektrik sebagai pengagihan untuk paip air. Voltan tinggi adalah sama dengan tekanan tinggi untuk paip air. Saiz kabel atau arus adalah saiz paip air. Kuasa elektrik menjadi jumlah air. Mempunyai had saiz paip air itu tidak bermakna bahawa kita tidak boleh memberikan lebih banyak air untuk penduduk. Kita masih boleh meningkatkan tekanan air supaya air dapat berjalan dengan cepat, dengan itu pengagihan untuk dihantar lebih banyak air kepada pengguna.


Eksperimen:

Sekarang kita perlu tahu sesuatu tentang bagaiman pembetulan faktor kuasa, persediaan eksperimen berikut akan terus menggambarkan fungsi penjimat kuasa dan bagaimana ia bekerja. Saya telah melakukan beberapa kerja-kerja kejuruteraan terbalik ( reverse engineering ) kepada 3 item yang ditunjukkan dalam gambar dibawah,
 1) Saya telah menggunakan AC kapasitor daripada lampu neon menggunakan balast magnet. Saya teringat melihat komponen seperti berkaitan dengan persediaan dan telah dibongkar satu untuk percubaan. Ia hanya AC kapasitor biasa yang kontraktor elektrik, kadang-kadang digunakan untuk membetulkan faktor kuasa lampu supaya arus yang mengalir dari punca utama membekalkan kepada lampu boleh menjadi minimum. Balast magnet merupakan komponen induktif. Mempunyai pengatur keseimbangan beban bagi pemuat ini, faktor kuasa boleh menjadi bertambah baik, dengan itu mengurangkan arus. Kapasitor ini telah disambungkan dengan plug 3 pin. Menggunakan multimeter, untuk mengukur kemuatan yang menjadi 3.2uF, yang merupakan nilai yang sama seperti yang dilabelkan kepada komponen itu sendiri.

2) GAD1203 Extreme Power Saver (CX005). Saya telah membukanya untuk memahami lebih lanjut mengenai ia adalah dalaman. Dalam terdiri daripada litar dan blok segi empat hitam. Sekali pandang, ia seolah-olah litar agak rumit, tetapi selepas pemeriksaan berhati-hati, litar kelihatan mencurigakan. Cip IC atas kapal logik pintu IC yang tidak melakukan apa-apa fungsi. Kotak hitam sebenarnya adalah komponen kapasitor 4.75uF. Kapasitan diukur adalah 5.6uF yang agak dekat dengan label. Masuk 2 pin Live dan Neutral disambung selari dengan kapasitor dan litar. Tanpa litar, kapasitor akan cukup untuk bertindak sebagai faktor kuasa peranti membetulkan.3) GAD1202 Power Saver (CHT-001C), 2400W. Produk ini adalah lebih mudah untuk melakukan kejuruteraan terbalik ( reverse engineering ). Ia terdiri daripada dua kotak hitam disambung secara selari dengan AC Live & wayar neutral. Kotak hitam 2 adalah kapasitor 5uF mengukur setiap yang adalah sama seperti yang dilabelkan kepada komponen itu sendiri. Dua cara kapasitor bahawa jumlah kemuatan adalah 10uF. Terdapat penunjuk lampu yang disambung kepada talian AC, menunjukkan bahawa peranti disambungkan ke punca kuasa utama AC.

  

Persediaan terdiri daripada meter kuasa 2x untuk memeriksa watt, semasa dan faktor kuasa pada 2 lokasi di sepanjang talian bekalan kuasa dari punca utama kepada lampu balast magnet. Dari atas, anda boleh melihat cara soket extension 4 kuasa. Ini adalah inlet main di mana saya akan gunakan bekalan daripadanya. Perkara pertama yang bersambung meter kuasa yang telah disambungkan ke soket kedudukan ke-2. Ini kuasa meter no.1 mengukur elektrik untuk persediaan keseluruhan. Persediaan kemudian yang akan disambungkan kepada meter kuasa ini akan diukur. Ini bermakna bahawa kita akan dapat tahu arus yang mengalir dari punca utama bekalan untuk persediaan ini, dan juga penggunaan watt disediakan.
Dari kuasa meter no.1, soket pelbagai palam telah dipasang di atasnya untuk memecahkan salur keluar kuasa kepada 2. Di sebelah kanan, ia adalah di mana gambar kuasa (kapasitor di bawah ujian) akan dipasang. Bahagian hadapan adalah palam 3pin yang merupakan lanjutan dari drum kabel. Di atas dram kabel adalah kuasa meter no.2. Lampu balast magnet disambungkan kepada kuasa ini meter no.2. Kuasa meter no.2 mengukur watt, semasa dan faktor kuasa untuk lampu.


Keputusan bacaan untuk Meter kuasa no 1 


S/N
Power Saver atau Kapasitor
Watt
Current
PF
0
Tanpa sebarang kapasitor
44.2W
0.432A
0.42
1
Kapacitor 3.25uF ±10% 250V
44.2W
0.242A
0.76
2
GAD1203 Extreme Power Saver (CX005), 5.6uF
45.1W
0.198A
1.0
3
GAD1202 Power Saver (CHT-001C), 10uF
45.3W
0.403A
0.47Tanpa meletakkan apa-apa bahan, lampu balast magnet memakan watt 44.2W. Semasa adalah tinggi pada 0.432A. Faktor kuasa diukur dari meter kuasa adalah rendah pada 0.42.
1. Apabila kapasitor 3.25uF disambungkan ke bekalan kuasa, ukuran dari kuasa meter no.1 menunjukkan bahawa faktor kuasa telah meningkat kepada 0.76. Yang bertambah baik pada faktor kuasa juga akan membawa kepada penurunan dalam nilai arus. Dengan kapasitor ini, arus kini lebih rendah pada 0.242A. Penggunaan kuasa kekal tidak berubah.
2. Seterusnya Kuasa Extreme Saver GAD1203. Kapasitor 5.6uF adalah lebih tinggi daripada 3.25uF sebelumnya. Seperti yang ditunjukkan dalam ukuran, faktor kuasa yang kini betul-betul 1.0. Ini adalah perlawanan yang sempurna. Balast magnet memerlukan kapasitor 5.6uF untuk membetulkan faktor kuasa. Arus diukur untuk menjadi 0.198A. Faktor kuasa yang sempurna, ini adalah yang paling rendah arus yang boleh digunakan untuk lampu. Penggunaan kuasa pergi sedikit lebih tinggi pada 45.1W, mungkin kerana litar tambahan yang ada di Saver Power.
3. Seterusnya Saver Kuasa GAD1202. The 10uF kemuatan adalah antara yang tertinggi daripada semua Saver Kuasa di bawah ujian ini. Apabila ia sambungkan ke punca bekalan, faktor kuasa yang benar-benar jatuh ke 0.47. Ini berlaku kerana kita mempunyai lebih membetulkan faktor kuasa dengan meletakkan terlalu tinggi nilai kemuatan. Penurunan pada faktor kuasa datang dengan peningkatan dalam aliran arus 0.403A. Meletakkan terlalu banyak Saver Kuasa boleh merendahkan prestasi. Ia mungkin untuk membuat yang lebih tinggi daripada arus asal (tanpa apa-apa disambung pada punca bekalan). Ini bermakna bahawa jika terlalu banyak Power Saver adalah berkaitan di punca bekalan, anda mengharapkan peningkatan dalam arus sebaliknya. Anda boleh cuba demonstrasi, meminta jurujual untuk memasang Power Saver lebih untuk persediaan. Arus akan jatuh sehingga titik tertentu kemudian meningkatkan lebih banyak selepas itu. Arus tidak akan jatuh kembali sehingga faktor kuasa diperbetulkan. Anda akan memerlukan lebih banyak beban induktif untuk mengimbangi kembali kepada faktor kuasa 1.0. Saya telah mencuba sebelum ini, dan dapat melihat peningkatan dalam arus pada Power Saver kedua, telah dipasang masuk watt ini adalah yang tertinggi di kalangan yang lain di 45.3W. Ini mungkin disebabkan oleh penunjuk lampu di litar yang juga menggunakan banyak tenaga.
 


Keputusan bacaan untuk Meter Kuasa no. 2Sepanjang menghidupkan dan mematikan yang peranti power saver, bacaan Kuasabacaan tetap sama. Bacaan adalah sama seperti Kuasa Meter no.1 seolah-olah tiadakapasitor atau kuasa penyelamat disambung. Ini menunjukkan bahawa arus dari SaverKuasa semua cara untuk beban induktif (magnet ballast lampu neon) tidak diperbetulkandan masih kekal tinggi pada 0.432A sepanjang proses eksperimen.


Penyelesaian

Arus telah diperbetulkan hanya dari sesalur bekalan kuasa kepada Saver Kuasasahaja. Arus dari Saver Kuasa untuk beban induktif tetap sama. Dalam usaha untuk memastikan sekurang-kurangnya arus di sepanjang kabel, penjimat kuasa akan lebih baik disimpan sehampir mungkin kepada beban yang memerlukan pembetulan faktor kuasa.

Penggunaan faktor kuasa peranti membetulkan membantu mengurangkan arus darikuasa utama kepada peranti. Rendah arus, bahawa arus digunakan untuk menjalankan kabel AC boleh mampu untuk menjadi nipis. Untuk meletakkan ia dalam cara yang lain, peralatan lebih induktif boleh disambung kepada kabel AC yang sama jika mereka semua faktor kuasa diperbetulkan. Arus rendah yang mengalir melaluikabel juga bermakna kehilangan kuasa kurang pada kabel itu sendiri. Arus tinggimengalir melalui kabel nipis boleh menjana haba (kehilangan effisen kabel). Walau bagaimanapun kehilangan effisen kabel biasanya tidak penting.

Untuk kesimpulan, penjimat kuasa boleh membantu untuk mengurangkan aliran arus.Dalam usaha untuk mengurangkan arus, anda perlu memahami beban anda dan menggunakan nilai bacaan beban dengan betul. Terlampau lebih pembetulan satuperalatan akan membuat ia paling teruk. Dari segi penjimatan tenaga, penjimatan itu akan menjadi tidak penting. Malah, eksperimen menunjukkan sedikit peningkatan dalam wattIa agak muktamad bahawa produk Power Saver adalah satu penipuan.


Power Saver itu adalah satu penipuan

Kuasa Pembetulan Faktor untuk pelanggan kediaman (pemilik rumah) adalah satu penipuan? Pada kebanyakan, setiap unit bernilai sebagai satu pelaburan. Pembetulan faktor kuasa tidak masuk akal bagi sesetengah pelanggan komersial / perindustrian.

Banyak syarikat yang mempromosi dan mengiklankan bahawa Saver unit Kuasa mereka dapat menjimatkan penggunaan kuasa kediaman domestik dengan menggunakan satu "kuasa aktif faktor pembetulan" kaedah dalam talian bekalan. Konsep ini seolah-olah cukup menarik kerana konsep ini adalah benar dan diterima secara sah. Tetapi praktikal, kita akan mendapati bahawa ia tidak boleh dilaksanakan.
Untuk menyokong atas kenyataan pertama kita perlu memahami tiga segi:

    Jenis beban elektrik rumah,
    Asas kuasa istilah (KW, KVA, Kvar).
    Kaedah tarif elektrik syarikat elektrik bagi pengguna isi rumah dan pengguna industri.

Terdapat pada dasarnya dua jenis beban yang wujud di setiap rumah: satu yang rintangan seperti lampu pijar, pemanas dan lain-lain dan lain-lain itu kapasitif atau induktif seperti PB, peti sejuk, komputer, dan lain-lain

Faktor kuasa yang Beban rintangan seperti pembakar roti atau biasa mentol pijar adalah 1 (satu). Peranti dengan gegelung atau kapasitor (seperti pam, kipas dan pendarfluor balast mentol) Reaktif beban mempunyai faktor kuasa yang kurang daripada satu. Apabila faktor kuasa adalah kurang daripada 1, arus dan voltan adalah daripada fasa. Ini adalah kerana tenaga yang disimpan dan dilepaskan ke dalam pengaruh (gegelung motor) atau kapasitor pada setiap kitaran AC (biasanya 50 atau 60 kali sesaat).

Terdapat tiga syarat perlu faham apabila berurusan dengan bersilih ganti (AC) kuasa.

    Penggal pertama adalah kilowatt (kW) dan ia mewakili kuasa sebenar. Kuasa sebenar boleh melakukan kerja. Meter utiliti di sebelah House ukuran kuantiti ini (Kuasa Tanah) dan Kuasa Syarikat bertanggungjawab untuk itu.
    Istilah kedua ialah kuasa reaktif, diukur dalam kVAR. Tidak seperti kW, ia tidak boleh melakukan kerja. Pelanggan kediaman tidak membayar untuk Kvar, dan meter utiliti di rumah tidak merekodkan juga.
    Istilah ketiga ialah kuasa ketara, yang disebut sebagai KVA. Dengan menggunakan pelbagai meter kita boleh mengukur arus dan voltan dan kemudian darab bacaan bersama-sama kita mendapatkan kuasa jelas dalam VA.

Faktor Kuasa = Kuasa Sebenar (Watts) / Kuasa ketara (VA)

Oleh itu, Kuasa Sebenar (Watts) = Kuasa ketara × PF = Voltan Ampere × × PF.

Sebaik-baiknya yang PF = 1, atau perpaduan, untuk perkakas mentakrifkan bersih dan penggunaan kuasa yang dikehendaki kebanyakannya Peralatan Isi Rumah (Kuasa keluaran dilesapkan menjadi sama dengan kuasa input digunakan).

Dalam formula di atas, kita dapat melihat bahawa jika PF adalah kurang daripada 1, ampere (penggunaan arus) peningkatan peralatan, dan sebaliknya.Dengan AC Beban rintangan, voltan yang sentiasa dalam fasa dengan arus dan merupakan faktor kuasa yang ideal sama dengan 1.Walau bagaimanapun, dengan beban induktif atau kapasitif, bentuk gelombang arus jauh ketinggalan di belakang gelombang voltan dan tidak seiring. Ini berlaku kerana sifat-sifat yang ada pada alat-alat untuk menyimpan dan membebaskan tenaga dengan perubahan AC bentuk gelombang, dan ini menyebabkan bentuk gelombang diputarbelitkan secara keseluruhan, mengurangkan PF bersih perkakas.Mengeluarkan dakwaan bahawa masalah di atas boleh diselesaikan dengan memasang pengaruh / kapasitor rangkaian yang dikira dan bertukar secara automatik dan sesuai untuk membetulkan turun naik ini. Satu unit penjimat kuasa direka tepat untuk tujuan ini. Pembetulan ini mampu membawa tahap PF sangat dekat dengan penyatuan, sekali gus meningkatkan kuasa jelas kepada tahap yang hebat. Kuasa jelas baik akan bermakna kurang penggunaan ARUS oleh semua peralatan domestik.Setakat ini semua kelihatan baik, tetapi apa yang penggunaan pembetulan di atas?

Rang Undang-Undang Bill Utiliti yang kita bayar tidak pernah berdasarkan Kuasa Ketara (KVA) tetapi ia adalah berdasarkan Kuasa Sebenar (KW). Rang undang-undang bill utiliti yang kita tidak dibayar untuk Kuasa Ketara-ia untuk Kuasa Sebenar.

Oleh itu mengurangkan penggunaan ARUS Tidak Mengurangkan Bil Kuasa Pengguna Isi Rumah.


Sekiranya ada kebaikan itu datangnya dari Allah dan sekiranya ada keburukan ia datang dari kelemahan diri saya.